Hantu Kak Limah Balik Rumah
Pengarah : Mamat Khalid

Penulis & Lakon Layar : Mamat Khalid

Penerbit : Gayatri Su-Lin


Cerita Asal : Mamat Khalid

Pengarah Fotografi : Helmi Yusof

Pengarah Seni : Nazrul Asraff

Penyunting : Zappa Khalid

Syarikat Penerbit : Tayangan Unggul Sdn. Bhd.

Bahasa : Bahasa Melayu

kategori : Filem Cereka

Genre : Fiksyen, Komedi, Seram, Misteri

Klasifikasi : U – Untuk tontonan umum


Tarikh Tayangan : 09 Disember 2010Durasi : 100 min

Audio : Stereo

Format : 35mm
Pelakon dan Watak :

Awie sebagai Hussein

Man Kadir sebagai Pak Jabit

Zami Ismail sebagai Pak Abu

Johan Raja Lawak sebagai Abi Hurairah

Ummi Nazeera sebagai Cik Nin (Pelakon Utama)


Pekin sebagai Musalman

Shoffi Jikan sebagai Wak Joko

Avaa Vanja sebagai Ayu

Nadia Mustafar sebagai Nadia Mustafar
Sinopsis Hantu Kak Limah Balik Rumah :

Kesinambungan filem ‘Zombi Kampung Pisang’ bakal diteruskan dengan ‘Hantu Kak Limah Balik Ke Rumah’. Masih mengekalkan genre komedi seram, filem ini bakal menampilkan kejutan demi kejutan.
Husin yang telah lama bekerja di Singapura mengambil keputusan balik ke kampung halamannya, Kampung Pisang. Apabila pulang ke rumahnya, Husin hairan melihat perangai pelik jiran sebelah rumahnya,
Kak Limah yang langsung tidak bercakap dan rambut yang mengerbang semacam. Dia juga mengalami kejadian menakutkan ketika mahu tidur. Husin bergegas ke warung Pak Munawer, lalu menceritakan kepada orang-orang kampung yang mungkin Kak Limah sudah menjadi hantu.
Abi Hurairah juga setuju dengan pendapat Husin kerana beliau juga mengalami peristiwa pelik ketika melihat Kak Limah di kawasan kubur.

Pak Jabit yang memang bengang dengan Husin (kerana memutuskan ikatan kasih dengan anak gadisnya, Che Nin), menuduh Husin adalah pembawa nasib buruk kepada Kampung Pisang. Sebelum ini keadaan aman damai, sebaik sahaja Husin muncul, keadaan kembali kacau bilau.
Pak Abu mencadangkan agar mereka menyiasat apa yang berlaku sebenarnya. Beramai-ramai mereka ke rumah Kak Limah. Mereka menemui mayat Kak Limah yang hampir reput. Namun, setelah pengebumian jenazah Kak Limah, kampung mereka masih dihantui makhluk misteri di tengah-tengah malam.
Pelbagai bomoh dipanggil untuk menghalau hantu, malangnya tiada satupun bomoh yang berjaya menghalau hantu tersebut. Hantu apakah itu sebenarnya? Siapa yang berjaya menghurai misteri hantu Kak Limah tersebut? Temui jawapannya dalam ‘Hantu Kak Limah Pulang Ke Rumah.

http://www.liriklagumuzik.co.cc/2010/12/lirik-lagu-tema-ost-hantu-kak-limah.html